Fiatalság elixír, kollagén a neved? - Avagy egy aminosavakból felépülő összetett fehérje titkai II.
Mind a túlzott aktivitás, mind a mozgásszegény életmód következtében kötötté váló izmok és ízületek, a felszaladó plusz kilók jelentősen korlátozzák a mozgási lehetőségeket. A folyamatosan szűkülő mozgástartomány pedig rontja az életminőséget. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy ha a szervezet C-vitaminhiánnyal küzd, vagy nem tud elegendő kollagént termelni, akkor ez negatívan befolyásolja a reprodukciót, a gyógyulási képességet. (A C-vitamin nagy szerepet játszik a pro-kollagén előállításában, ezért kritikus, hogy elegendő mennyiségű C-vitamint fogyasszunk. Érdekesség: Az eper több C-vitamint biztosít a narancsnál. Tipp: A C-vitamin másik rejtett forrása a paradicsom.)
A kollagén termelődésének lelassulása már a húszas éveinkben megkezdődik. Egyre gyorsabb ütemben csökken negyven felé közeledve, majd szinte teljesen leáll ötven-hatvanéves korunkra.
Pedig a kollagén jelentős szerepet játszik a porcképződésben is, csökkenése fontos kockázati tényező lehet a degeneratív ízületi gyulladás kialakulásában. Egy 2023. szeptemberi, tehát meglehetősen friss tanulmány („Collagen Hydrolysates: A Source of Bioactive PeptidesDerived from Food Sources for the Treatment of Osteoarthritis” - ©2023 TheAuthors: Christina E. Larder, Michèle M. Iskandar, Stan Kubow) szerint az artrózis korunk leggyakoribb ízületi betegsége, amelynek társadalmi és pénzügyi terhei várhatóan növekedni fognak az elkövetkező években. Jelenleg nincs hatékony gyógyszer a betegség kezelésére. A korlátozott kezelési lehetőségek miatt a betegek gyakran folyamodnak étrendkiegészítőkhöz. A hidrolizált kollagén peptidek fogyasztása pozitív eredményeket mutat az ízületek egészségével kapcsolatos klinikai vizsgálatok során. Elsődlegesen a betegséggel járó merevségek, feszességek oldásával, ill. a fájdalom csökkentésével fokozott mobilitást és szerkezeti ízületi javulást előidézve.
Mint ahogy korábban szó volt róla, a kollagének közül szervezetünkben túlnyomórészt az I-es típusú található meg. Számos szövetben előfordul, beleértve a bőrt, inakat, csontokat. Ezzel szemben a porcokat nagyobb részben a II-es típus alkotja. A II-es típusú kollagént a kondrociták (a porcszövet fő sejtjei) állítják elő; a porcos részekben található meg. Kívülről csirkéből juthatunk hozzá. Rendszeres kúraszerű alkalmazása elősegítheti a porcok regenerálódását, korrigálhatja bizonyos szintig az öregedés, a genetikai hajlam, ill. a rendszeres, erőteljes fizikai megterhelésből adódó kollagénhiányt.
Újabb érv a kollagénpótlás mellett?
Kollagénben, glicinben, prolinban gazdag ételek (a teljesség igénye nélkül)
- Állati eredetű ételek
- Zselatin
- Csontleves
- Húsleves
- Tojás
- Halak
- Körömpörkölt, pacal, kocsonya
- Spirulina alga
Bozsó Erika